Μην αισθάνεστε άσχημα. Δεν είστε ο μόνος. Στην ίδια  θέση  με τη δική σας βρίσκονται 1,64 εκατομμύρια Έλληνες . Πολλοί μάλιστα, εμφανίζονται άδικα στα μαύρα κατάστιχα των οφειλετών καθώς δεν είναι καν… ιδιοκτήτες ακινήτων. Το ζήτημα τώρα είναι πώς θα ξεπεράσετε τον σκόπελο, άλλον έναν σκόπελο. Οι οδηγίες που ακολουθούν, θα σας φανούν χρήσιμες

  • «Μάθε»

Το πιο σημαντικό είναι να πληροφορηθείτε άμεσα τι χρωστάτε και γιατί το χρωστάτε. Δεν είναι ανάγκη να περιμένετε το ταχυδρομείο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis και να αναζητήσετε τα ειδοποιητήρια πληρωμής φόρων στην ηλεκτρονική διεύθυνση //link.minfin.gr/eidop. Αφού εισάγετε τους κωδικούς σας, θα επιλέξετε την εφαρμογή  «ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. 2012» και θα τυπώσετε το σχετικό αρχείο pdf. Από αυτό θα αποκομίσετε διάφορες πληροφορίες:

  1. Τον αριθμό της παροχής από την οποία προέρχεται η οφειλή
  2. Το ποσό που βεβαιώθηκε στην εφορία ως χρέος
  3. Την Ταυτότητα Οφειλής
  4. Την διεύθυνση του ακινήτου

Οι προθεσμίες είναι πολύ σημαντικές. Αν καταστεί το ποσό ληξιπρόθεσμο, θα αρχίσουν να σας κυνηγούν οι τόκοι. Ότι είναι να κάνετε πρέπει να το κάνετε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

  • «Πλήρωσε»

Αν δεν βρείτε τίποτα περίεργο (δηλαδή αν το ακίνητο από το οποίο προέρχεται η οφειλή είναι δικό σας), τότε μπορείτε να προχωρήσετε στην πληρωμή της οφειλής. Το ποσό, όπως αναφέρεται και στη σχετική ειδοποίηση, πληρώνεται μόνο σε τράπεζες, πιστωτικά ιδρύματα, και ταχυδρομεία ενώ για να πληρώσετε θα χρειαστείτε την ταυτότητα πληρωμής.

  •  «Ρύθμισε»

Μπορεί να μην έχετε χρήματα να πληρώσετε. Σε αυτή την περίπτωση, θα πάτε στην εφορία και θα ζητήσετε ρύθμιση του χρέους. Θα κάνετε αίτηση να υπαχθείτε στην πάγια ρύθμιση (η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μέσω διαδικτύου) κάτι που θα σας δώσει το δικαίωμα να πληρώσετε σε 12 έως 24 δόσεις. Ελάχιστο ποσό δόσης ορίστηκε πρόσφατα τα 15 ευρώ.

  • «Διέγραψε»

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να σας έχουν καταλογίσει τον φόρο χωρίς να είστε εσείς ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Για παράδειγμα, μπορεί να είστε ο ενοικιαστής και να έχετε πάρει το ρολόι της ΔΕΗ στο όνομά σας. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν κάποιος λογαριασμός έχει μείνει απλήρωτος, μαζί με τον λογαριασμό θα έχει μείνει απλήρωτη και κάποια δόση από το χαράτσι. Το ποσό αυτό, η ΔΕΗ θα το έχει στείλει στο όνομα που βλέπει στον λογαριασμό, δηλαδή στο δικό σας. Ποιος πρέπει να πληρώσει; Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να πάτε στην εφορία και να πείτε ότι ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται αυτό, αποτελεί επίσημη οδηγία. Όπως θα δείτε και στην ειδοποίηση, αναφέρονται τα εξής: «Σε περίπτωση που δεν είστε πλήρης κύριος ή επικαρπωτής στο / στα ανωτέρω ακίνητο / α, παρακαλούμε να προσέλθετε στην ανωτέρω Δ.Ο.Υ και να γνωστοποιήσετε τα στοιχεία του κυρίου ή επικαρπωτή ώστε να διαγραφεί το ποσό του ΕΕΤΗΔΕ από εσάς και να βεβαιωθεί στο όνομα του υπόχρεου».

  • «Συμψήφισε»

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δικαιούστε επιστροφή φόρου και να μην έχετε εισπράξει ακόμη το ποσό που σας χρωστάει η εφορία. Μπορείτε τώρα να κάνετε συμψηφισμό  ο οποίος γίνεται στη Δ.Ο.Υ. Θα πάτε με την ειδοποίηση πληρωμής του ΕΕΤΗΔΕ, και την ατομική ειδοποίηση είσπραξης του φόρου εισοδήματος και θα ζητήσετε να γίνει συμψηφισμός. Προσοχή: αν έχετε πάρει το εκκαθαριστικό το οποίο είναι πιστωτικό αλλά δεν έχετε πάρει ακόμη την ατομική ειδοποίηση, δεν θα σας κάνουν τον συμψηφισμό.